Home » Verervingen

Verervingen.

 

Er zijn verschillende verervingen en die zet ik wel even op een rijtje.Ik ga het hier met mijn eigen woorden neer zetten zodat iedereen het een beetje kan verstaan,moeilijk is het niet maar ja.... 

De donkerfactor:

We hebben groene vogels :  

zonder donkerfactor dus de wildkleur

met èèn donkerfactor dus D groen,D staat voor èèn donkerfactor

met twee donkerfactoren dus DD groen,DD staat voor twee donkerfactoren

Dus hebben we groen,D groen en DD groen.

Nu uiterlijk op het eerste zicht is er tussen een groene en D groene geen verschil te zien.Dit verschil is wel op te merken op de stuit.

Een groene heeft een licht blauwe stuit en een D groene donker blauw.De DD groene heeft een grijsachtige donkere kleur,maar deze vogel heeft uiterlijk een olijf groen kleur.

De donkerfacktor vererft dominant,dus men heeft maar èèn vogel nodig om in de nakomelingen vogels te hebben met een donkerfactor.

Kweekuitkomsten met donkerfactoren : 

groen x D groen =

50% groen en 50% D groen

D groen x D groen = 25% groen,50% D groen en 25% DD groen

groen x DD groen = 100% D groen

Autosomaal recessief:

Een recessieve vererving is ondergeschikt t.o.v de wildkleur.Dat wil zeggen dat een wildkleur een kleur in zich draagt maar uiterlijk niet zichtbaar is,maar die hij wel kan doorgeven aan zijn nakomelingen.

Bijvoorbeeld: groen x blauw = 100% groen/blauw

Dus hier hebben we als uitkomst uiterlijk een groene vogel die blauw verborgen in zich draagt.Dit lezen we als groen split blauw,split is verborgen.

Kweekuitkomsten met recessieve vererving :

groen/blauw x groen/blauw = 25% groen,50% groen/blauw en 25% blauw

Bij deze paring hebben we al een probleempje.Er is uiterlijk geen verschil te zien bij de groene vogels welke split zijn en welke niet.Dit weet men alleen door proefparingen.

Groen/blauw x blauw = 50% groen/blauw en 50% blauw

Uiteraard kan men hier ook de donderfactor in kweken.Enkele voorbeelden.

D groen x blauw = 50% groen/blauw en 50% D groen/blauw

D groen/blauw x blauw = 7% groen/blauw,43% D groen/blauw,43% blauw en 7% D blauw

We hebben nog veel meer paringen en kleuren maar is te veel om ze hier allemaal neer te zetten.

Deze berekeningen gelden voor alle autosomaal recessieve verervingen.Welke kleuren hebben we hier bij de agapornis onder deze vererving. 

Blue,turquoise(bleekmasker),aqua,NSL uno,dark eyed clear(zwartoog)pastel,pale fallow;brons fallow,dun fallow,dilute,marbled,orange face,recessief pied(recessief bont)

Geslachtsgebonden recessief: 

Deze is ook ondergeschikt t.o.v de wildkleur maar is geslachtsgebonden SL (sex-linked).Dat wil zeggen dat we soms met deze vererving al kunnen zeggen van in het nest of het een man of pop is. SL ino groen =lutino

Bijvoorbeeld: SL ino groen x groen = 50% groen/SL ino groen(mannen) en 50% SL ino groen (poppen)

Dus hier weten we dat de groene allemaal mannen zijn en dat ze split zijn voor SL ino groen en dat de SL ino groen allemaal poppen zijn.Dit is een interessante paring daar men op voorhand al weet welke mannen of poppen zijn.Maar is niet altijd zo bij andere paringen.

Bijvoorbeeld: groen x SL ino groen = 50% groen/SL ino groen (mannen) en 50% groen (poppen) Hier ziet men dat dus niet.

groen/SL ino groen x groen = 25% groen/SL ino groen (mannen),25% groen (mannen),25% SL ino groen (poppen) en25% groen (poppen)

Hier zie je dat de SL ino groene poppen zijn,de rest met proefparingen wat de mannen betreft om te weten welke split zijn voor SL ino groen.En ook niet welke groene poppen zijn.

Goed om weten poppen kunnen nooit split zijn voor SL ino groen (lutino)

Geslachtsgebonden recessieve verervingen : SL ino groen,opaline,cinnamon,pallid en pale.

Autosomaal dominant:

Hier hebben we maar ene vogel nodig die de kleur door geeft aan zijn nakomelingen,deze noemt men dan ook dominant.Deze hebben dan ook een EF (enkel factor) of DF (dubbel factor) Dat wil zeggen dat bij de EF de vererving uiterlijk zichtbaar is maar bij de DF sterker tot uiting komt.Is niet altijd zo bijvoorbeeld bij dominant bont is er ook een EF en DF maar er is uiterlijk geen verschil te zien.

Bijvoorbeeld: EF dominant gezoomd groen x groen = 50% groen en 50% EF dominant gezoomd groen.

EF dominant gezoomd groen x D groen = 25% groen,25% EF dominant gezoomd groen,25% D groen en 25% EF dominant gezoomd groen.

Dit zijn dan zo wat de voornaamste paringen maar er zijn er nog veel meer.Is veel te veel om hier neer te zetten.

Maar hopelijk heb ik hier wat bij gebracht.